שקדים מוגדלים
ושקד שלישי

ד"ר בועז רון מגיע לעשות סדר

האם ילדך סובל מנחירות בשינה? הפסקות נשימה?
סובל מדלקות כרוניות בדרכי הנשימה או נוזלים באוזניים?
מתלונן על עייפות כרונית או היפראקטיביות?…
ייתכן שהוא סובל מ "שקד שלישי".

קצת להבין… מי נגד מי:

השקדים – הם ה "ש.ג" (שומר גבול בשפה הצה"לית) הממוקמים בפתח הגדול ביותר של הגוף (בעומק הפה משני צידי פתח הלוע), ומכאן חשיבותם הגדולה בהגנה מפני חדירת זיהומים.
מדובר בשני מבנים של רקמה חיסונית (חלק ממערך חיסוני גדול) המהווים מצבור של תאי חיסון (מסוג לימפוציטים). בזמן "התקפה" של גורמי מחלה, הם מתנפחים תוך ייצור מוגבר של תאי חיסון (חיילים).

גורמי מחלה – כמו וירוסים חיידקים ופטריות, שואפים להיכנס לגוף, שעבורם גן עדן של ממש (לחות, טמ"פ נוחה, מזון בשפע…). "Club med" עם הכול כלול. .

"שקד שלישי" (אדנואיד) – הוא חלק ממערך ההגנה (ש.ג מתוגבר) שלא אמור להיות באופן רגיל, אלא נוצר כשהמערכת מחליטה לתגבר את "השמירה" בנוסף לשקדים.

* מיקומו של ה"שקד השלישי" סמוך למעבר האוויר בדרכי הנשימה והתעלה שמנקזת נוזלים מהאוזניים – כך שגדילתו משפיע על מספר מערכות (ראה בהמשך).

למה השקדים מתנפחים ולמה נוצר "השקד השלישי"?

חשוב להבין – הגוף הוא זה שנותן הוראה להגדיל את השקדים ואת ה"שקד השלישי" !!!

פתחי הגוף (ובראשם הפה שמהווה את הגדול מכולם), מהווים נקודת תורפה לחדירת גורמי המחלה. לשם כך הגוף ריכז מערך הגנה יוצא דופן, בדמות מבנים (כמו השקדים וקשריות לימפה מפוזרות) שבהם שוכנים דרך קבע גדודים של תאי חיסון ערוכים ומוכנים לקרב, ובמקביל מערך של בתי חרושת לייצור מהיר של תאי חיסון נוספים לפי הצורך.

במצב שהילד/ה חש חלש, חשוף, פגיע, חסר הגנה, מאוים… ניתנת הוראה לעבות את מערך ההגנה המפואר הזה = ההוראה מתורגמת להגדלת השקדים ואף בניית שקד שלישי. 
* חשוב להבין – תחושת החולשה המדוברת, יכולה לנבוע ממגוון גורמים, חלקם פיזיים (אלרגיה למזון, תרופות, חיסונים וכן חשיפה למזהמים וכו') וחלקם נפשיים (מצוקה, משבר, טראומה וכו').

עובדה ידועה, הגוף מאוד חסכן,
הוא לא מבזבז אנרגיה או משקיע בבנייה ללא סיבה מוצדקת !!

בואו נמשיך…

עליה בנפח השקדים וגדילת השקד השלישי גורמת לתלונות אופייניות:

  • היצרות דרכי הנשימה: גורמת לנחירות, פגיעה באיכות השינה (עייפות, תסכול, הפרעות קשב, חוסר שקט, היפראקטיביות ועוד), הפסקות נשימה ועד סיכון של ממש.
  • היצרות תעלת האוזן: אותה תעלה שמקשרת בין הלוע לאוזן (התיכונה), היצרות שגורמת להצטברות נוזלים באוזן, ירידה בשמיעה ועליה בשכיחות דלקות באוזן תיכונה.
  • היצרות פתחי הסינוסים: התפתחות עומס בסינוסים ואף סינוסיטיס.
  • וכן תתכנה השלכות עתידיות (במידה והבעיה נמשכת זמן רב) כמו עיכוב ושיבוש בהתפתחות השפה והתקשורת, שינוי מבני ועוד.

אז איך מטפלים?

תמיד ניתן לטפל רק ב ש.ג…  הרפואה הקונבנציונלית מטפלת באופן נקודתי בלבד כלומר התערבות ניתוחית להסרת / הקטנת השקדים והשקד השלישי. (בחלק מהמקרים מדובר על השפעה זמנית והשקדים יחזרו).
* הדבר דומה להסרת נורת אזהרה ברכב…

מעבר לכך שהניתוח (וההרדמה הכללית) כרוך בסיכון לא מבוטל (ראה מאמר על שלי הנושא),   מניסיוני הרב במקרים אלה – הסרת השקדים / שקד שלישי לרוב תחמיר את המצב הכללי של הילד בטווח הארוך… דבר שיתבטא בעלייה בתלונות פיזיות ואף נפשיות כולל פגיעה במערכת החיסון עצמה.
* מזעזע לחשוב שקיימות מדינות שעד לפני מספר שנים נהגו לבצע כריתת שקדים מניעתית !!!

טיפול נכון יפעל לחזק את הילד/ה, באופן שלא יזדקק יותר ל"עיבוי מערך ההגנה" והגוף יוכל לספוג, פשוט לספוג את הבניה העודפת\ כלומר את השקדים והשקד השלישי.

כמו שהגוף יכול לייצר כך הוא יכול לספוג חזרה.

מה אנחנו מצפים מהטיפול?…

בשלב הראשון, שמוערך במספר ימים עד שבועות, אנו מצפים לראות שיפור בתלונות הקליניות עד היעלמותן לחלוטין (נחירות, עייפות, הפסקות נשימה וכו').
בשלב השני, תוך שבועות עד חודשים – נצפה בהקטנת השקדים ונסיגה של השקד השלישי.
* יד ביד עם שיפור בתלונות הנובעות מגדילת השקדים והשקד השלישי. ההורים מדווחים על שינויים בחוסן הפיזי ובמצב הנפשי, עליה בביטחון העצמי, במצב החברתי, בחיוניות ובמצב הרוח.

הבהרה:   אני כרופא M.D שם את בטיחות הילד מעל לכל שיקול !!!
במצב שמוגדר כמסוכן לילד (הפרעות נשימה, חסימה משמעותית בדרכי האוויר וכו') ומחייב ניתוח, יש לי כמטפל וכרופא כלים יעילים לחיזוק לפני הניתוח ולקצר את זמן ההתאוששות אחריו.
וזאת במקביל לטיפול המחזק את בריאות הילד הכללית ומונע התפתחות שקדים/ שקד שלישי בעתיד.

מזמין אותך לשיחת ייעוץ איתי (חינם)