שאלות נפוצות:
א. איך לבחור מטפל הומאופת, מוסמך ומקצועי?
תחום הרפואה המשלימה איננו די מוסדר, מצב המאפשר למטפלים פחות מקצועיים ומתאימים להציג עצמם כאנשי מקצוע ראויים ולטפל.
האגודות שקיימות פועלות להסדיר את המצב, בכך שמציבות קריטריונים גבוהים וברורים להסמכת מטפלים. הן קובעות אילו בתי ספר מוסמכים ללמד, אילו השתלמויות יש לעבור וכדומה. וזאת במקביל לפעילות ברמת הממסד הרפואי למיסוד מעמד המטפל ברפואה המשלימה.
בתחום ההומאופתיה קיימת “האגודה הישראלית להומאופתיה הקלאסית”, בה רשומים אותם ההומאופתים שעמדו בקריטריונים גבוהים, כולל לימוד בבתי ספר מורשים, טיפול במקרים תחת פיקוח האגודה ושעות ציפייה קלינית.
לאתר האגודה www.homeopathy-israel.co.il
להומאופת שהוא גם רופא M.D יש ללא ספק ערך מוסף. ההכשרה הממושכת והעבודה האינטנסיבית של הרופא נותנים הבנה רחבה של מבנה ותפקוד גוף האדם, מנגנוני התפתחות וגדילה ותהליכי מחלה וריפוי. בסיס הידע והניסיון הרחב – נותן ביטחון למטופל ובפרט להורי הילדים שבאים לטיפול .
ומעבר לאישורים ולתעודות – אין ספק שלהתרשמות האישית והמלצות ממטופלים יש חשיבות רבה בבחירת המטפל.
* לציין שיש הומאופתים מעולים שאינם רופאים וכן יש רופאים שלמדו קורס ערב שנתי וקוראים לעצמם הומאופתים.
ב. האם קיימים זרמים שונים בהומאופתיה, ומה ההבדל ביניהם?
ההומאופתיה התפשטה באירופה וממנה לכל העולם, וככול שהצליחה יותר כך גברה ההתנגדות וגם התפתחות חלופות שניסו “לתפוס טרמפ” על ההצלחה. החלו להתפתח זרמי הומאופתיה שונים, שגם משתמשים בתרופות ההומאופתיות אלא באופן שונה והפוך מזה של כוונת מייסד ההומאופתיה, מרוח ה”ההומאופתיה הקלאסית”.
קיימות מטפלים בשיטות הקרויות “הומאופתיה לא קלאסית”, “הומאופתית צרפתית”, “גרמנית” “מודרנית” או “הומוטוקסולוגיה” שמשתמשים אף הן בתרופות הומאופתיות, אלא שבשיטות אלו ניתנות מספר תרופות במקביל) לא אחת מדויקת) ובחלקן הטיפול מתמקד בהעלמת הסימפטומים (בדומה לרפואה מערבית).
* הטיפול המתמקד רק בהעלמת הסימפטומים לרוב קל יותר, הריאיון קצר יותר, שטחי יותר והמטופלים יוצאים עם שקית תרופות שחלקן עשוי להשפיע וחלק לא. אלא שבדרך זו ייתכנו גם נזקים מעבר לעלויות התרופות היכולות להגיע למאות ש”ח ואף יותר.
ג. ומה לגבי תרופות הומאופתיות שניתן לרכוש בבית טבע?
ממש כפי שלא תיקחו אנטיביוטיקה סתם כך מהמדף על סמך שמועה, או תסתפקו באבחון של
הרוקח למחלת חום של ילדכם, כך אין לקחת תרופה הומאופתית ללא הכוונה של הומאופת מקצועי ומוסמך.
אנשים נוטים ללכת שבי אחרי מונחים כמו: “אורגני”, ”טבעי”, ”מהטבע” וכו’, הללו בטעות מתקבלים כבהכרח לקוחים מהטבע ואין מגבלה או סיכון בנטילתן.
התרופות ההומאופתיות אפקטיביות מאוד ומשפיעות על מצבי בריאות וחולי, ומכאן החשיבות
בנטילתן המדויקת (סוג הרמדי, העוצמה והמינון) בהנחיה ומעקב של הומאופת מקצועי.
לא פעם אני נתקל באנשים שנטלו תרכיב הומאופתי כזה או אחר מהמדף והיום אומרים: “ניסיתי
כבר הומאופתיה וזה ממש לא עזר…”
ד. מה/ במי מטפלת ההומאופתיה?
ההומאופתיה מטפלת באנשים הסובלים ממגוון רחב של בעיות גופניות ורגשיות, מחלות שנחשבות קלות יחסית וכאלה שנחשבות חשוכות מרפא.
חלק ממטופלים מגיעים כי ניסו טיפולים רבים בתחומי הרפואה המערבית ומחוץ לה – ללא הועיל.
בעוד שחלק מגיעים באים מרצון לעודד את הגדילה וההתפתחות האישית, לחזק, לשפר את
היציבות הרגשית, את אופן ההסתכלות על החיים, שביעות הרצון והשמחה הכללית.
להלן – מספר דוגמאות:
- הורים לילדים שעוברים משבוע אנטיביוטיקה אחד לשני בניסיון להפסיק את דלקות האוזניים שלא מרפות.
- אנשים לפני ניתוח שמעוניינים לנסות להימנע ממנו – למצוא פיתרון אחר.
- אנשים שהבינו שלבד, ללא תמיכה הם מתקשים להפסיק את התרופות נוגדות הדיכאון.
- אנשים שמספר שבועות בשנה מהלכים עם אף נוטף ועיניים אדומות, או במצבי אלרגיה קיצוניים יותר- נסגרים בביתם ומגבילים את פעילותם.
- הורים לילדים שחוששים מתופעות לוואי בעקבות טיפול ממושך (ריטלין, סטרואידים, נוגדי אלרגיה וכו').
- הורים לילדים עם “קוצים במקום עליו יושבים”, שמתקשים להתרכז, והמורה כבר מדברת על ריטלין.
- אלו שמתקשים להשתלב חברתית או מתקשים למצוא ולשמר קשרים ומערכות יחסים.
- הסובלים מכאבים כרוניים, מגרנות, קשיי הרדמות או יקיצות משינה, מתסמונת קדם וסתית ותופעות גיל המעבר.
- אלו שמתקשים להשתחרר מאובדן, מתקשים לשים סוף לאבל או להשאיר את הטראומה מאחור.
- אלה שהבינו שהם עצבניים מידי, רגישים מידי, כועסים מידי, עצובים, מפחדים או חרדים מידי… ורוצים שינוי.
- ועוד ועוד מכל מגוון קשיי ותחלואי הגוף והנפש.
ה. האם הטיפול ישנה לי את הילד?
שאלה שגורה בפי ההורים לאחר ששמעו את ההסבר על ההומאופתיה כטיפול המטפל במכלול האדם. תשובתי היא בסיפור – ששאלו את מיכלאנג’לו כיצד ייצר את הפסל דויד, הוא השיב ש: “זה היה קל… בסה”כ היה עלי להסיר את חלקי השיש המיותרים… והדמות נגלתה”.
בדומה לכך מטרת הטיפול ההומאופתי היא לגרום לשינוי פנימי כך ש: “יוסרו החלקים המעכבים, המיותרים, החולים… והאדם יצא לחופשי”.
ההומאופתיה לא תיקח מהילד את השובבות הטבעית שלו, אלא תחזיר אותו לבריאות. שובבות כמו כל תכונה -איננה טובה או רעה, אלא כשנמצאת בהקצנה או נובעת מחוסר איזון ובכך מפריעה לאדם או לסביבתו.
בדומה לתכונות אחרות, כמו "סדר": כשאדם מסודר באופן קיצוני – הדבר יכול להתבטא בקפדנות יתר ואובססיביות שתפגע באיכות חייו, מערכות יחסים וכו', בעוד שחוסר סדר- יתבטא בקושי בארגון, שכחה, התנהלות מבולבלת וכו’.
דוגמא – איכות ה ”רגישות": הרגישות מאפשרת לנו לחוש את שעובר על עצמנו ועל האחר, לקיים תקשורת ומערכות יחסים באופן מלא ובריא. הקצנה באיכות זו, בגדר “רגישות יתר”- הופכת את האדם לפגיע, נעלב ומזועזע בקלות, בדומא למיתר המתוח יתר על המידה וכל מגע מרעיד אותו. גם הקצנה לכיוון השני, “חוסר רגישות”- פוגעת בהתנהלות האדם, ומקשה בתחומי העבודה ומערכות היחסים.
ו. קצת על ריפוי, על דיכוי וחברים נוספים…
“ריפוי”- הוא טיפול שמטפל בשורש החולי ומחזיר את האיזון הפנימי, בעוד “דיכוי”- הוא טיפול המחזיר את המחלה פנימה, בין השאר ע”י התמקדות רק בהעלמת הסימפטומים.
בתפיסתי סימפטום דומה לנורת אזהרה הנדלקת בלוח המחוגים ברכב ומתריעה על עליית חום המנוע. אפשרות אחת היא להסיר את נורת האזהרה ולוח המחוגים יראה תקין… אך ברור לכל בר דעת שמתחת לפני השטח, המנוע ילך ויינזק. אפשרות סבירה יותר תהייה לטפל בסיבה להתחממות המנוע… ובהמשך הנסיעה- המנוע לא יתחמם והנורה תכבה לבד.
סימפטום שעבר דיכוי, עלול לחזור ולהתבטא ברמה גבוהה יותר…. תחשבו על התסריט הבא:
הפריחה שהופיע בעור הילד תאובחן כ"אסטמה של העור" ותטופל ע”י רופא עור (דרמטולוג) בהתאם, ”הצלחה” = העלמות הפריחה.
וכעבור… שבוע, חודש או שנים תופיע אסטמה נשימתית, שבעקבותיה יפנו ההורים לרופא נשימה (פולמונולוג) שייתן משאפים שיביאו הקלה…
בהמשך – עלולים להופיע סימפטומים אחרים (ייתכן הפרעות ריכוז, התנהגות, היפראקטיביות וכו’). הגננת/ המורה תמהר להפנות את ההורים המודאגים לרופא עצבים (נוירולוג) שימליץ על טיפול בריטלין או דומיו… משם הבעיה יכולה להחמיר הלאה והלאה…
אז אולי היגיע הזמן להפנות לרופא הנפש (הפסיכיאטר)?…
יהיו שיתפלאו על תרשים הזרימה הזה… יתמהו מה הקשר בין העור, הנשימה, הפרעות ההתנהגות ומצב נפשי?… תסתכלו טוב…. – בתפיסתי – הקשר הוא הילד עצמו. הסימפטומים עלולים לעלות ברמה !!!
ז. האם הטיפול ההומאופתי נמשך בהכרח שנים?
תחילה יש להבדיל בין “ריפוי” לביו טיפול. השאיפה בהומאופתיה היא לא רק לטפל אלא להביא לריפוי. משך הטיפול שונה בין אדם לאדם, משתנה בין מחלה אקוטית (חריפה) או כרונית (ביוונית כרונוס = זמן, עמוקה יותר, נמשכת זמן), באלו רבדים ממוקם החולי (פיזי, נפשי, קיום אלמנטים תורשתיים וכו’), האם האדם טופל בעבר ו/או בהווה וכו’.
* טיפול הומאופתי יכול להמשך דקות (כמו במקרים אקוטיים) או להימשך מספר שבועות, חודשים (במקרים כרוניים).
מטרת הטיפול מראש היא להסתיים !!
מטרת הטיפול היא להביא את המטופל למצב של בריאות שלמה !!!, מצב שבו יהיה חופשי מתלות בי, בתרופות הומאופתיות או אחרות.
בעוד הטיפול ההומאופתי המכוון להביא ריפוי שורשי, הטיפול בסימפטומים בלבד עלול לגרום לשינוי בפרק זמן קצר יותר- ובאופן שטחי. כך שמעבר להקלה זמנית. הסימפטומים עלולים לשוב ולהתבטא או שאף לעלות רמה ולהתבטא באופן קשה יותר.
ח. ולסיום השאלה הנצחית – “האם ההומאופתיה איננה פלצבו?”
פלצבו Placebo או בעברית אינבו (מלשון “אין בו”), היא תופעה של שינוי (לרוב שיפור) שחל במצב המטופל ללא שניתן לו חומר פעיל, אלא בשל השפעה פסיכולוגית מעצם היות האדם בטיפול, השפעת המטפל, מתן תרופה/ טיפול וכו’.
תרופות פלצבו ניתנות במחקרים במקביל לתרופות עם חומר פעיל, כדי לבחון את יעילותן של האחרונות על מנת "לנטרל" את ההשפעה הפסיכולוגית.
יש מספר תשובות:
- קיימים מספר מחקרים מדעיים שמעידים על הצלחות ההומאופתיה, בפרט כאלו שנבדקו מול קבוצת ביקורת שקיבלה פלצבו. מחקרים העומדים בסטנדרטים הגבוהים ביותר (קבוצות ביקורת, כפיל סמיות וכו').
- ההומאופתיה מטפלת ביעילות רבה בבעלי חיים, בתינוקות רכים, באנשים מחוסרי הכרה
ובצמחים – בהם לא מתקיימת בעליל השפעת הפלצבו.
בחלק מהמקרים המטופלים בהומאופתיה מתרחשת החמרה קלה בתלונות המטופל זמן קצר לאחר התחלת הטיפול ההומאופת, ולאחריו הקלה וריפוי. במידה והיה מתקיים רק אפקט הפלצבו – היינו צופים הקלה בסימפטומים… ולא החמרה.
ניתן לפנות לייעוץ וקבלת מידע לגבי אפשרויות הטיפול בכל בעיה גופנית ונפשית.
052-8287020, Dr.boazron@gmail.com
בברכת בריאות שלמה
ד”ר בועז רון
רופא M.D והומאופת RCHom